FOCUS!


Druk, druk, druk. Iedere minuut van de dag kan je wel met iets bezig zijn en voor de multitaskers onder ons, wellicht wel met meerdere dingen tegelijk. Ik heb daarom het idee dat de tijd zo verschrikkelijk snel voorbij gaat. Want heb je ook wel eens gehad dat er iemand op dinsdag aan je vroeg: “En wat heb jij het afgelopen weekend gedaan?” En dat je dan echt even moest graven in je geheugen om die activiteiten weer naar boven te halen. Je zit immers alweer in een nieuwe week vol met allerlei andere activiteiten en gebeurtenissen.

Eén van de dingen waarbij de tijd tegenwoordig door je vingers glipt is het gebruik van de mobiele telefoon. Ik blijf een haat/ liefde verhouding hebben met dit apparaat. Aan de ene kant vind ik het super handig, je blijft in contact met de mensen om je heen, je kunt er allerlei nuttige informatie mee vinden en je blijft op de hoogte van alles wat zich in de wereld afspeelt. Daar tegenover staat, dat wanneer je opzoek gaat naar bepaalde informatie je vooral in beslag genomen wordt door allerlei andere zaken die je op dat moment helemaal niet nodig hebt. En ineens betrap je jezelf erop, dat iets wat normaal gesproken twee minuten had geduurd, je een kwartier of langer met allerlei andere zaken bezig bent en vergeet je soms waarom je überhaupt je telefoon hebt gepakt….
Is dit een teken van vroegtijdige vergeetachtigheid? Nee, uiteraard gebeurt dit alleen omdat je brein zoveel extra informatie binnen krijgt dat het werkelijke doel, waarvoor je je telefoon in eerste instantie had gepakt, naar de achtergrond verdwijnt en wellicht vergeet.

Nu richt ik mij hierboven op de mobiele telefoon maar dit is natuurlijk met heel veel dingen in het leven, op je werk of thuis. Door de ‘snelle’ maatschappij en wellicht de hoge lat bij jezelf, ga je of moet je meerdere dingen tegelijk doen en ben je er daardoor soms maar half bij. Als je echt doet waar je op dat moment mee bezig bent, in het NU zijn, doe je de dingen veel bewuster, blijft het beter hangen en krijg je er meer voldoening van.
Slaap als je gaat slapen, eet als je aan het eten bent, luister als je écht wilt luisteren…etc.

Uiteraard snap ik dat in sommige situaties (op het werk of in je gezin) het soms lastig kan zijn om gefocust te blijven of dat het onmogelijk is of voelt om te zeggen: “nee, ik maak eerst dit af” of “heel even wachten, ik kom zo bij je”. Mijn tip; ga het eens proberen, het is namelijk écht de moeite waard!!

Liefs
~ Eline ~

 

You may also like

error: Content is protected !!